Technische tips en advies

We doorlopen het hele proces vanaf de start van de renovatie tot de woning klaar is voor verhuur. Hier delen we gaandeweg onze tips en adviezen met jou wat betreft de technische kant van de renovatie.

Duurzame isolatiematerialen

Om de woning energiezuiniger te maken, werd in de eerste plaats ingezet op isolatie van de gebouwschil. Hierbij werd zo veel mogelijk gebruik gemaakt van ecologische isolatiematerialen:

  • Als dakisolatie werd gekozen voor cellulosevlokken (gemaakt uit gerecycleerd krantenpapier).   
  • De voorgevel van de woning werd langs de binnenkant geïsoleerd met kalkhennepblokken. Kalkhennepisolatie bestaat onder andere uit kalk, water en hennep (hernieuwbare grondstof). In de isolatie worden de hennepscheven, een restproducent uit de hennepindustrie, gebruikt. Die hebben goede isolerende eigenschappen en zijn bovendien vochtregulerend.  
  • De vloer werd uitgegraven en geïsoleerd met glasschuimgranulaat. Deze granulaten zijn gemaakt uit gerecycleerd glas en dienen als dragende én als isolerende laag. 
Kalkhennepisolatie

Groendak

Op het licht hellende dak aan de achterkant van de woning werd een extensief groendak voorzien.  Groendaken hebben een luchtzuiverend en waterbufferend effect en verlengen de levensduur van de dakbedekking. Bovendien draagt een groendak bij tot de biodiversiteit en zorgt het voor een verkoelend effect in de zomer.  

groendak

Warmtepomp en zonnepanelen

Ook alle technieken van de woning werden verduurzaamd. De demowoning wordt volledig verwarmd met een warmtepomp, en is dus onafhankelijk van gas. Bij de nieuwe vloeropbouw werd vloerverwarming voorzien. Daarnaast werden op het hellend dak zonnepanelen geïnstalleerd.  

zonnepanelen

Hergebruik materialen

Bij de renovatie werd gekozen om een deel van de materialen uit de oorspronkelijke woning te hergebruiken. Zo werden de tegels uit de inkomhal hergebruikt in het nieuwe toilet en werd een oude deur opnieuw geschilderd en zo gerecycleerd. Ook werd de keuken opgebouwd uit o.a. tweedehandsmeubels.  

Riolering

Bij de afbraakwerken in onze demowoning, en meerbepaald bij het uitgraven van de vloer/grond, werd al snel duidelijk dat er geen riolering (en ook geen sceptische put) aanwezig is in de woning. Deze werd vroeger afgetakt naar de buren, maar die verbinding was stuk gegaan. 

Met dit scenario hadden we geen rekening gehouden in onze plannen en onze budgettering, dus moesten we even opnieuw aan het rekenen slaan aangezien we in dit geval een kleine 4000€ extra zullen moeten uitgeven aan het plaatsen van de buizen, een controleput, en een sceptische put.

Het is natuurlijk wel de ideale gelegenheid om alles meteen goed aan te pakken want bij een grondige renovatie (of bij een nieuwbouw) is het sowieso verplicht om afvalwater en regenwater te scheiden. Je leest er hier meer over. 
 

Demowoning riolering

Gezond en veilig verbouwen

Voor je start met verbouwen moet er meestal één en ander afgebroken en/of ontmanteld worden. Ook in onze demowoning is dat niet anders. Ons Team Energie nam de afbraakwerken voor zijn rekening en zorgde voor de nodige bescherming.

In deze video vertelt een expert van Logo Zenneland je alles over gezond en veilig verbouwen.