Veelgestelde vragen

Isoleren

Moet mijn dak geïsoleerd zijn?

Ja. Het is vanaf 1 januari 2020 verplicht om minimale dakisolatie te voorzien in je woning. Deze minimale eisen liggen echter nog ver van het streefdoel en de wettelijke vereisten bij renovatie. Wil je dus je dak isoleren en recht hebben op een premie? Isoleer dan met een Rd-waarde van minstens 4,5 m²K/W. Die informatie kan je makkelijk terugvinden op de verpakking van het isolatiemateriaal of op de offerte indien je de werken laat uitvoeren door een aannemer.

Aan welke eisen moet ik voldoen om premies te krijgen en om te voldoen aan de EPB-regelgeving?

Het overzicht van de huidige isolatie-eisen voor elk onderdeel kan je hier vinden.

Wat met de dubbelglasnorm?

Vanaf 1 januari 2020 is het verplicht om in elke woning het zogeheten ‘beschermd volume’ te voorzien van dubbele beglazing. Vanaf 1 januari 2023 kunnen woningen die niet conform zijn, ongeschikt verklaard worden.

Zonnepanelen

Hoe kan ik de retroactieve investeringspremie voor zonnepanelen aanvragen?

Wie zonnepanelen geplaatst heeft voor 2021 en al een digitale teller heeft kan vanaf 20 juli 2021 tot en met 19 januari 2022 een aanvraag indienen via het digitale loket van Fluvius. De uitbetaling gebeurt door het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA).
Wie nu nog een terugdraaiende teller (Ferrarismeter) heeft en zonnepanelen plaatste voor 2021 zal de premie tot 6 maanden na de plaatsing van de digitale meter kunnen aanvragen, met als uiterste datum 31 december 2025.

Voorwaarden:

  •  Eigenaar zijn van de installatie
  •  Maximaal vermogen omvormer: 10kVa per EAN-nummer.
  •  Installatie in dienst genomen tussen 1 januari 2006 en 31 december 2020 (datum attest AREI-keuringsverslag!)
  •  Digitale meter hebben
  •  Aangemeld zijn bij distributienetbeheerder Fluvius voor 1 oktober 2021.

Meer info

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Op de zonnekaart ( www.energiesparen.be/zonnekaart ) kan je al een eerste inschatting maken. Er zijn nog andere factoren zoals schaduw van omliggende bomen of gebouwen en het type dakbedekking (zonnepanelen mogen niet bij asbesthoudende leien/pannen). Je kan best een beroep doen op een renovatiebegeleider of gecertificeerde aannemer om het potentieel voor zonnepanelen van jouw woning in te schatten.

Wat kosten zonnepanelen tegenwoordig nog?

Een gemiddeld gezin gebruikt jaarlijks ongeveer 3.500 kWh aan elektriciteit. Een installatie om die energie op te wekken die voldoende gunstig gelegen is, kost gemiddeld ongeveer 6.000 euro. De kostprijs is uiteraard ook afhankelijk van de randvoorwaarden zoals de hoogte van het dak, eventueel extra apparatuur, type dakbedekking, …

Wat zijn de gevolgen van het schrappen van de terugdraaiende teller?

Het schrappen van het systeem van de terugdraaiende teller is niet zonder gevolgen. Lees er hier meer over.

Warmtepompen en ventilatie

Is mijn woning geschikt voor het installeren van een warmtepomp?

Warmtepompen zijn pas interessant als de woning voldoende geïsoleerd is en er op lage temperatuur verwarmd kan worden, bijvoorbeeld met vloerverwarming of met ventilo-convectoren of overgedimensioneerde radiatoren. Besteed daarom eerst de nodige aandacht aan bijkomende isolatie. Anders zou het kunnen dat de lage temperatuur waarmee je verwarmt, niet volstaat om je huis voldoende warm te krijgen.

Is het installeren van een ventilatiesysteem in mijn woning nodig?

Bij woningen die niet speciaal luchtdicht gebouwd zijn, gebeurt de aanvoer van verse lucht vaak natuurlijk. De afvoer gebeurt mechanisch door afvoerroosters, eventueel voorzien van ventilatoren (zoals een dampkap in de keuken). De onderdruk die hierdoor gecreëerd wordt, zorgt vanzelf voor het aanzuigen van verse lucht.  

Wordt de woning meer en meer luchtdicht door bijkomende isolatie, dan is het belangrijk om de aanvoer van verse lucht te blijven garanderen door middel van roosters in de ramen of een ventilatiesysteem. 

Als er vochtproblemen zijn en/of de binnenluchtkwaliteit slecht is, is het ook aan te raden om een ventilatiesysteem te installeren.