Energie

Woningpas geeft nu ook info over je energieverbruik

Op je Woningpas kan je voortaan ook informatie terugvinden over je aangemelde zonnepanelen, je energiemeter(s) en het jaarlijkse verbruik voor gas en elektriciteit. Daarnaast is de informatie over de watervoorzieningen en rioleringen uitgebreid.

Woningpas, de online toepassing van de Vlaamse overheid waar je alle relevante informatie over je woning kunt bundelen, biedt voortaan nog meer informatie.

Per energiemeter krijg je een overzicht van je EAN-nummer, tariefkeuze, het gemiddelde jaarverbruik (klassieke meter) en het werkelijke jaarverbruik (digitale meter). Die informatie komt niet automatisch in de woningpas terecht. De netgebruiker of de houder van het energiecontract moet hiervoor toestemming geven. Dat kan makkelijk via de nieuwe functionaliteit in de woningpas. Je wordt automatisch naar het portaal van netbeheerder Fluvius geleid om de informatie toe te voegen.

Tot vandaag gaf de woningpas enkel  informatie over je zonnepaneelinstallatie als die installatie gekend was door de opmaak van een Energieprestatiecertificaat of bij een EPB-aangifte. Vanaf nu kan je de PV-installaties die aangemeld zijn bij Fluvius makkelijk zelf in je woningpas toevoegen via dezelfde koppeling.  

Ook de waterhuishouding wordt onderdeel van de woningpas. Zo kom je makkelijk te weten of er openbare riolering aanwezig of gepland is en of je je woning moet aansluiten op de openbare riolering of dat een individuele waterzuivering verplicht is. Naast je keuringsattest krijg je nu ook een overzicht van de aanwezige regenwaterputten, infiltratieputten en septische putten. 

De Woningpas is te raadplegen op woningpas.vlaanderen.be. Inloggen kan met de e-ID of via de itsme-app.

Gepubliceerd op 30 maart 2022