Energie

Woning kopen én grondig renoveren? Slechts 1 procent registratierechten

Wie in 2022 een eigen eerste woning koopt én die grondig renoveert, hoeft slechts één procent registratierechten te betalen.

Een eigen en enige woning kopen is dit jaar interessanter gemaakt. De registratierechten zijn immers verlaagd van 6 naar 3 procent, een maatregel met als doel om de aanschaf van een woning wat betaalbaarder te maken.

Voor wie ingrijpende energetische renovatieplannen heeft en die binnen de zes jaar uitvoert, zakken de registratierechten zelfs naar 1 procent. Vorig jaar was dat nog 5 procent. Bij een Ingrijpende Energetische Renovatie (IER) worden minstens de installaties voor verwarming, koeling, warm water volledig vervangen. Ook moeten minstens 75 procent van de bestaande en nieuwe buitenwanden van de woning geïsoleerd. De EPB-eisen voor een ingrijpende energetische renovatie werden wel strenger gemaakt. Voor omgevingsvergunningsaanvragen vanaf 2022 moet een E-peil van maximaal E60 in plaats van E70 behaald worden.

Bijkomend voordeel voor wie voor een ingrijpend energetisch gerenoveerde woning gaat, is een vijf jaar lange korting van 100 procent op de onroerende voorheffing.

Gepubliceerd op 17 januari 2022