Energie

Wat verandert er op 1 januari 2024 op energievlak?

Het nieuwe jaar bracht enkele veranderingen mee op het vlak van energie. We lijsten ze voor je op:

  • De Mijn VerbouwPremie loopt verder in 2024. De tijdelijk verhoogde percentages (35% en 50% voor eigenaar-bewoners uit de middelste en laagste inkomenscategorie) werden met 1 jaar verlengd voor aanvragen tot eind 2024. Bij aanvraag vanaf 2025 dalen de percentages. Aan de hand van de simulator van Mijn VerbouwPremie kan je op een eenvoudige manier nagaan welke premies je kunt aanvragen en op welk premiebedrag je recht hebt.
  • Alle klanten met een digitale meter kunnen voortaan kiezen voor een maandelijkse facturatie voor elektriciteit of aardgas op basis van hun gemeten energiegebruik.
  • De Vlaamse sloop/heropbouwpremie van 10.000 euro wordt voor onbepaalde tijd verlengd voor omgevingsaanvragen vanaf 2024. De premie is er enkel voor wie niet in aanmerking kan komen voor een verlaagd btw-tarief bij sloop/heropbouw.
  • De premie voor asbestverwijdering in combinatie met zonnepanelen voor niet-verwarmde niet-woongebouwen is dan toch niet eind 2023 gestopt maar zal nu tot eind 2025 kunnen geactiveerd worden via Fluvius. De zonnepanelen zelf moeten uiterlijk 30 september 2027 geplaatst zijn. 
  • De retroactieve investeringspremie voor zonnepanelen kan nog steeds worden aangevraagd, voor wie al voor 2021 zonnepanelen had en nu pas een digitale meter laat plaatsen. Enkel wie voor eind 2025 nog een digitale meter laat plaatsen, kan deze retroactieve investeringspremie aanvragen. Jaarlijks daalt deze premie.
  • De Vlaamse premie voor wie zonnepanelen installeert, wordt stopgezet voor zonnepanelen die gekeurd worden vanaf 1 januari. 
Gepubliceerd op 8 januari 2024