Energie

Vlaanderen telt meer dan 1 miljoen digitale meters

Recent werd de kaap van één miljoen digitale meters in Vlaanderen gerond. Maar wat is zo’n meter precies en wat zijn de voordelen? Fluvius legt uit.

Wat doet die digitale meter ook alweer?
Voor wie nog wat opfrissing nodig heeft: de digitale meter is een elektronische meter die de traditionele gas- en elektriciteitsmeter vervangt. De meter stuurt de gedetailleerde verbruikersgegevens automatisch naar Fluvius.

Wat zijn de voordelen van een digitale meter?
- Dankzij de ingebouwde communicatiesystemen van de digitale meter hoeft de meteropnemer niet meer langs te komen.
- Gezinnen krijgen vooral zélf meer inzicht in hun verbruik. Met een digitale meter kan je via Mijn Fluvius precies zien hoeveel energie je verbruikt op elk moment. Zo ga je bewuster om met energie, kan je je verbruik bijsturen en zo je factuur verlagen.
- De digitale meter biedt ook de mogelijkheid om bepaalde apps en toepassingen te koppelen. Zo maak je de digitale meter slim en kan je bijvoorbeeld automatisch huishoudtoestellen en elektrische apparaten aansturen op het meest voordelige tijdstip.

Wat met zonnepanelen?
Wie sinds 2021 zonnepanelen liet plaatsen of een installatie ouder dan 15 jaar heeft, krijgt automatisch een digitale meter. Gezinnen met een PV-installatie die niet onder deze voorwaarden vallen en nog een analoge meter hebben, kunnen kiezen of ze een digitale meter laten installeren. Wie dat wel doet, komt in aanmerking voor een premie en de verkoop van zijn extra zonnestroom aan de energieleverancier. Wie ervoor kiest de analoge meter te behouden, kan dat doen ten laatste tot 1 januari 2025.

Wil je meer weten over de digitale meter, dan kan je terecht op de website van Fluvius.

Gepubliceerd op 29 november 2021