Energie

Tweede energiepremie ten laatste eind maart op je rekening

Het tweede basispakket energie – 588 euro voor wie een gas- en elektriciteitsaansluiting heeft – moet ten laatste op 31 maart door de energieleverancier op je rekening worden gestort.

Om de impact van de hoge energieprijzen wat te milderen, werkte de federale regering vorig jaar het ‘basispakket elektriciteit en gas’ uit. Het gaat om een maandelijkse premie van 135 euro voor gas en 61 euro voor elektriciteit. De meeste mensen kregen het eerste basispakket voor november en december intussen al op hun rekening gestort.

Een deel van het tweede pakket (januari, februari en maart) werd door sommige energieleveranciers al voor een deel betaald via een vermindering van de factuur of door rechtstreekse storting. De deadline voor betaling door de energieleveranciers ligt op 31 maart. Als je factuur lager uitvalt dan het premiebedrag, ligt die deadline op 18 april.

Wie een gas- en elektriciteitsaansluiting heeft, heeft via dit tweede basispakket recht op 588 euro. Het is wel enkel van toepassing voor wie een variabel contract heeft of een vast contract dat na 30 september 2021 is afgesloten of vernieuwd. Voor mensen met een sociaal tarief geldt het basispakket niet.

Wie het tweede basispakket in april nog niet heeft ontvangen, kan vanaf 23 april (en tot 31 juli) een aanvraag indienen.

Gepubliceerd op 28 februari 2023