Energie

Terugdraaiende teller voor zonnepanelen verdwijnt: antwoord op jouw vragen

Het voordelige systeem van de terugdraaiende teller voor zonnepanelen verdwijnt na de vernietiging ervan door het Grondwettelijk Hof. Een beslissing met verregaande gevolgen die veel vragen opwerpt. Wij beantwoorden ze.

Wat heeft het Grondwettelijk Hof precies beslist?
Normaal gezien zou al wie vóór eind 2020 zonnepanelen plaatste, nog maximaal 15 jaar kunnen genieten van het systeem van de terugdraaiende teller. Op momenten dat je meer stroom opwekte dan je verbruikte, ging de teller achteruit en bouwde je een soort reserve op. Door de beslissing van het Grondwettelijk Hof verdwijnt die regeling. De beslissing geldt wel niet met terugwerkende kracht. Je zal dus niet moeten betalen voor de voordelen die je in het verleden kreeg.

Ik heb al een digitale meter. Wat zijn voor mij de gevolgen?
Heb je een digitale meter met behoud van de terugdraaiende teller, dan zal je op korte termijn onder het nieuwe systeem vallen. Het zal vanaf dan vooral belangrijk zijn om stroom te gebruiken op het moment dat ze opgewekt wordt, dus als de zon schijnt. Het prosumententarief zal je niet meer verschuldigd zijn.

Ik heb nog een terugdraaiende teller staan. Wat zijn voor mij de gevolgen?
De beslissing van het Grondwettelijk Hof zorgt er niet voor dat je analoge teller niet meer terugdraait. Op termijn moet wel iedereen een digitale meter laten plaatsen, en dan ben ook jij je voordeel kwijt. De installatie van een digitale meter door Fluvius kan je niet weigeren. Vanaf het moment dat je een digitale teller hebt, zal je wel het prosumententarief niet meer hoeven betalen.

Ik heb bewust nog in 2020 zonnepanelen laten plaatsen. Krijg ik een financiële compensatie?
Er komt een financiële compensatie voor wie zijn investering tot op heden nog onvoldoende kon terugverdienen. Je kan dat bedrag bereken via deze handige calculatorWie nog geen digitale meter heeft, kan nog van de voordelen van de terugdraaiende teller genieten en heeft pas recht op compensatie als een digitale meter wordt geplaatst.

Ik wil in 2021 zonnepanelen laten plaatsen. Heeft deze beslissing invloed voor mij?
Neen. De beslissing heeft enkel gevolgen voor wie voor 31 december 2020 zonnepanelen liet plaatsen. Als je er in 2021 laat installeren, maak je aanspraak op een subsidie tot 1500 euro. Meer info over deze premie vind je hier.

Meer info: zie website van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap