Energie

Opgewekte zonnestroom aan ander adres leveren voortaan mogelijk

Foto Fluvius

Wie zonnepanelen en een digitale meter heeft, kan sinds 1 juli 2022 stroom ‘leveren’ aan een ander adres. De stroom van je zonnepanelen doorverkopen of schenken aan iemand anders, gebruiken in je tweede verblijf … het kan allemaal.

Delen met jezelf

Heb je zonnepanelen en meerdere gebouwen of verblijfplaatsen in Vlaanderen, dan kan je voortaan op elk van die adressen genieten van uw zonnestroom. 

De stroom van uw zonnepanelen die u niet gebruikt en dus naar het elektriciteitsnet laat vloeien, blijft een kwartier lang ter beschikking op alle locaties waar u een aansluiting op het elektriciteitsnet heeft. Zo kan bijvoorbeeld stroom van de zonnepanelen op uw hoofdverblijfplaats verder opgebruikt worden in een buitenverblijf aan zee. Of kan een bedrijf, organisatie of lokaal bestuur zijn stroomoverschotten verdelen tussen verschillende vestigingen.

Delen met iemand anders

Ook persoon-aan-persoonverkoop van groene stroom wordt mogelijk. Je mag stroom verkopen of zelfs wegschenken aan één andere persoon (bijvoorbeeld aan een familielid, vriend, buur of collega). Afspraken over de eventuele kostprijs en betaling zijn onderling te maken. 

Op de website van Fluvius vind je meer informatie over de voorwaarden voor energiedelen met jezelf of met iemand anders.

Gepubliceerd op 8 augustus 2022