Energie

Meer mensen recht op verhoogde energiepremies door coronacrisis

Veel gezinnen hebben het door de coronacrisis extra moeilijk om hun energiefactuur te betalen. Daarom zijn er nu bijna dubbel zoveel gezinnen die kunnen rekenen op extra steunmaatregelen voor het verlagen ervan.

Tot eind december 2021 heeft een bijkomende groep huishoudens recht op het sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas. Het sociaal tarief – ook soms de ‘sociale maximumprijzen’ genoemd – zorgt voor sterk verlaagde elektriciteits- en aardgasprijzen voor personen en gezinnen met een laag inkomen. Burgers die recht hebben op een ‘verhoogde tegemoetkoming in de ziektekosten’, vallen tot eind 2021 tijdelijk onder dat sociaal tarief. Op die manier stijgt het aantal ‘beschermde afnemers’ in Vlaanderen van 215.000 tot ruim 400.000.

Voor die uitgebreide groep van beschermde afnemers zijn er bovendien extra steunmaatregelen. Zo kunnen beschermde afnemers een gratis energiescan aanvragen . Daarbij gaan ze samen met een energiedeskundige op zoek naar tips om hun energiegebruik te verminderen. Daarnaast kunnen zij rekenen op sterk verhoogde energiepremies wanneer ze hun huis isoleren of hun verwarmingsinstallatie vervangen.

Ook kunnen beschermde afnemers tot 150 euro korting krijgen op de aankoop van een energiezuinige koelkast of wasmachine. Deze kortingsbon kan aangevraagd worden via de website van Fluvius.

Verder kunnen beschermde afnemers via het energiehuis een energielening tot 15.000 euro renteloos lenen om hun woning energiezuinig te maken om op die manier hun energiefactuur te verlagen. Bij het energiehuis kunnen ze ook terecht voor allerhande energieadvies en ondersteuning bij het aanvragen van energiepremies.