Energie

Hoge energieprijzen: gezinnen verlagen gasverbruik

De voorbije twee maanden verlaagden de Vlaamse gezinnen duidelijk hun gasverbruik, wellicht door de hoge energieprijzen.

Vergeleken met januari en februari 2021 verbruikten ze respectievelijk 5 en 16 procent minder. Dat blijkt uit een data-analyse van netbedrijf Fluvius met de anonieme gegevens van 100.000 digitale gasmeters. In de vergelijking werd rekening gehouden met de temperatuurverschillen tussen beide jaren want het was destijds in 2021 kouder dan in de voorbije maanden.

In absolute cijfers - dus niet uitgevlakt volgens temperatuurverschillen - daalde het gasverbruik voor januari van gemiddeld 95 naar 80 kilowattuur per dag en in februari van gemiddeld 82,5 naar 67,5 kilowattuur per dag. De daling in het gasverbruik is vast te stellen bij elk type klant: zowel gezinnen met een nieuwbouw als mensen met een oudere woning of beschermde klanten duwden hun gasverbruik flink lager.

Op welke manier de gezinnen hun gasverbruik precies hebben verlaagd, weet Fluvius niet. Maar vermoedelijk gaat het om een combinatie van verschillende manieren, zoals de thermostaat een graadje lager zetten of ’s nachts minder verwarmen, sommige radiatorkranen in huis sluiten of lager zetten, de keteltemperatuur iets verlagen of verouderde toestellen vervangen door zuinige exemplaren.

Gepubliceerd op 30 maart 2022