Energie

EPC voor groot appartementsgebouw verplicht vanaf 2022

Vanaf 2022 moet er voor elk appartementsgebouw met minstens 15 appartementen een energieprestatiecertificaat (EPC) van de gemeenschappelijke delen zijn. Deze verplichting staat los van verkoop of verhuur. De jaren daarop volgt ook een verplichting voor gebouwen met minder appartementen.

Het EPC van de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw geeft aan hoe energiezuinig het gebouw en de collectieve installaties zijn. Er staan ook aanbevelingen in om de energieprestatie te verbeteren.

Volgens de huidige regelgeving moest uiterlijk op 1 januari 2022 ieder appartementsgebouw over een EPC voor de gemeenschappelijke delen beschikken. Het gaat in totaal over ruim 130.000 appartementsgebouwen in Vlaanderen. De coronapandemie zorgde ervoor dat opmaak van dit EPC veel vertraging opliep waardoor de timing wordt bijgestuurd. Voor de grootste appartementsgebouwen (minstens 15 wooneenheden) blijft de verplichting van kracht tegen 1 januari 2022. Voor de middelgrote (5 tot en met 14 wooneenheden) verschuift de verplichting naar 1 januari 2023. Eigenaars van kleine appartementsgebouwen (2 tot en met 4 wooneenheden) moeten tegen 1 januari 2024 zo’n EPC voor gemeenschappelijke delen moeten kunnen voorleggen.

Meer info via de website van Vlaanderen en de website van het VEKA