Energie

Energielabels elektro en huishoudapparaten in nieuw jasje

De energielabels van huishoudelijke en elektrische apparaten zijn aangepast. Het nieuwe systeem bevat zeven klassen van A tot G. Gedaan dus met A+, A++ en A+++.

De energielabels die het energieverbruik van elektrische en huishoudelijke apparaten weergeven, hebben een make-over gekregen. Doorheen de jaren kregen steeds meer toestellen de energieklasse A (van A+ tot A+++) waardoor vele consumenten ervan uitgingen dat ze een van de meest energiezuinige toestellen op op de markt hadden aangekocht. Het nieuwe systeem, dat begin maart in voege is gegaan, bevat zeven klassen die van A tot G gaan. Opvallend is dat geen enkel toestel al meteen het A-label krijgt. Dat wordt voorbehouden aan toestellen die in de toekomst hogere energieprestaties zullen leveren dan wat vandaag op de markt is. De kleurcode van groen tot rood blijft behouden.

Oude labels met de nieuwe vergelijken heeft geen zin. Zo komt een A+++-koelkast vandaag in klasse B of C terecht. Consumenten die twijfelen of ze een nieuw of nog een oud energielabel voor zich hebben, kunnen nagaan of er een QR-code op het etiket staat. Is dat het geval, dan gaat het om een nieuw label.

Tot eind november loopt een overgangsperiode waarin de oude en nieuwe labels samen in omloop zijn. De nieuwe energielabels gelden voorlopig enkel voor huishoudelijke wasmachines en was-droogcombinaties (geen droogkasten), televisie- en computerschermen, koelkasten en diepvriezers, en huishoudelijke voetwassers. Vanaf 1 september 2021 komen daar ook elektrische lampen bij. Andere categorieën toestellen worden later toegevoegd.