Energiescan VITES

Heb je een niet al te hoog inkomen of behoor je tot een bepaalde doelgroep, dan kan de steeds stijgende energiefactuur een grote hap uit je budget nemen. Wil je weten hoe je verbruik en de bijhorende kosten kan verminderen, dan kan je een energiesnoeier bij je thuis laten komen. Die voert een gratis energiescan uit en neemt kleine energiebesparende maatregelen.

We helpen je alvast op weg

Kom ik in aanmerking voor een energiescan door een energiesnoeier?

De energiescan wordt enkel uitgevoerd bij:

 • beschermde afnemers (sociaal tarief) 

 • personen met een actieve budgetmeter voor elektriciteit of aardgas 

 • rechthebbenden op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds 

 • personen met een gezamenlijk inkomen tot en met 31.870 euro (verhoogd met 1660 euro per persoon ten laste); 

 • personen in schuldbemiddeling of in collectieve schuldregeling; 

 • personen die door het OCMW worden begeleid omwille van moeilijkheden met het betalen van energiefacturen; 

 • personen die een woning huren van een sociaal verhuurkantoor of sociale huisvestingsmaatschappij; 

 • personen die een woning huren bij een OCMW of lokaal bestuur; 

 • personen die een woning huren op de private huurmarkt met een geregistreerde huurprijs van max. € 528,57 (of € 578,57 in centrum- of grootsteden of vlabinvestgebied). 

 • personen waarvoor een verzoek tot afsluiting van gas of elektriciteit werd ingediend bij de Lokale Adviescommissie (LAC). 

Wat mag ik verwachten van zo’n energiescan?
 • Basis Energiescan:
  De basis energiescan is een gratis huisbezoek waarbij de energiesnoeier de woning analyseert en in kaart brengt hoe de bewoners omgaan met energie.  Er wordt advies gegeven, er kunnen kleine energiebesparende maatregelen uitgevoerd worden en je krijgt een gratis spaarpakketje (spaarlampen/ spaardouchekop/ buisisolatie/ radiatorfolie/ verdeelstekker met schakelaar/ ...). 

 • Opvolgscan Type 1:
  De opvolgscan type 1 wordt uitgevoerd bij wie belang heeft bij een tweede bezoek van de energiesnoeier. Deze opvolgscan kan enkel worden uitgevoerd waar eerder al een basisscan werd gedaan en bij personen die behoren tot een van de prioritaire doelgroepen. Deze opvolgscan bevat een evaluatie en herhaling van de tips van de basisscan, het opsporen van de oorzaak van een hoge energiefactuur en van energieverslindende elektrische apparaten. Ook wordt de overstap naar een andere energieleverancier geregeld als dat zinvol is, en er wordt een extra pakket kleine maatregelen geïnstalleerd. 

 • Opvolgscan type 2:
  De opvolgscan type 2 is in functie van dakisolatie, dubbele beglazing en/of een hoogrendementsketel. Deze energiescan is bedoeld voor doelgroepen die nog niet beschikken over dakisolatie, hoogrendementsglas en/of een efficiënte verwarmingsketel maar wie hierin wel wil te investeren. Je wordt van deze mogelijkheid op de hoogte gebracht via een brief van de gemeente of de netbeheerder. Als bewoner kan je dan intekenen op deze gratis begeleiding. Tijdens dit bezoek worden alle meetgegevens verzameld die nodig zijn voor het plaatsen van dakisolatie, HR-beglazing en/of een nieuwe ketel. Er worden ook offertes aangevraagd bij diverse aannemers. De bewoner krijgt verder gratis begeleiding bij de uitvoering van de werken en het aanvragen van de premies nadien. 

Voor vragen of het maken van een afspraak kan je hier terecht


02 255 19 40
energiesnoeiers@mivavil.be