Energie

Vijf tips voor een hoger grondwaterpeil

De aanhoudende droogte doet het grondwaterpeil zeker geen goed. Gemeentebesturen hebben nog tot eind 2023 om een hemelwater- en droogteplan op te maken. Maar ook burgers kunnen hun steentje bijdragen. Fluvius lijst een handvol tips op.

1. Gebruik regenwater waar het kan
Regenwater is niet geschikt om te drinken, maar kan verder dienen voor zowat alles. Denk aan een buitenkraan in de tuin, spoeling voor het toilet, om schoon te maken en voor de wasmachine.

2. Plaats een regenwaterton
Een regenton is de makkelijkste manier om hemelwater op te vangen en in de tuin te benutten. Regenwater is zacht, wat goed is voor de planten, en zo bespaar je op drinkwater. Je kan de afvoer van het dak van je (tuin)huis naar deze regenton leiden.

3. Vermijd verharding in je tuin
Zonder beton of een stevige laag gestabiliseerd zand kan regen- en ander hemelwater geleidelijk in de bodem sijpelen. Wil je toch een terras? Denk dan aan een houten pallet of vlonder met een waterdoorlatende doek eronder. Waterdoorlatende verharding, zoals grind of bepaalde klinkers, kan ook.

4. Graaf een infiltratiekom of -gracht
Je kan zelf een infiltratiekom of -gracht in je tuin graven. Dit is een kleine vijver of sloot die het water tijdelijk vasthoudt, transporteert en laat infiltreren in de bodem. Als je regenwaterton tijdens een hevige regenbui helemaal volloopt, kan een overloop van de ton naar de infiltratiekom of -gracht soelaas bieden.

5. Leg een groendak aan
Het regenwater wordt opgeslagen in de grondlaag op het groendak, waarna de dakplanten het water opnemen. Zo vertraagt een groendak de afvoer van regenwater, wat het risico op wateroverlast verkleint.

Meer info via de blog van Fluvius.

Gepubliceerd op 8 augustus 2022