Energie

Verlaagd btw-tarief voor zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers

Het verlaagd btw-tarief van 6 procent voor de aankoop en installatie van zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers is vanaf 1 april van kracht.

Dat verlaagde tarief bestaat al voor woningen ouder dan tien jaar. Van 1 april tot 31 december 2023 geldt het ook voor woningen jonger dan tien jaar, inclusief nieuwbouwwoningen en woningen heropgebouwd na afbraak. Het gaat om een beslissing van de Vlaamse regering

Ook de Vlaamse regering wil de mensen een duwtje in de rug geven om hun woning energiezuinig en duurzaam te maken. Zo gaan de premies voor warmtepompen omhoog. Voor een lucht-waterwarmtepomp verdubbelt de maximale premie van 1500 naar 3000 euro (met eindfactuur in 2022 of 2023). Bij hybride lucht-waterwarmtepomp bedraagt het maximale premiebedrag 2000 euro terwijl dat vroeger 800 euro was.

Het VEKA raadt zo’n hybride warmtepomp aan wie aan een nieuwe verwarmingsinstallatie toe is maar nog niet klaar is voor verwarmen op lage temperatuur. Het gaat om een combinatie van een warmtepomp en een gasketel. Een bestaande centrale verwarmingsketel is over het algemeen vrij eenvoudig te vervangen door een hybride warmtepomp.

Meer info over de warmtepomppremies via de website van Vlaanderen.

Gepubliceerd op 30 maart 2022