Energie

Verbod aardgas bij nieuwbouw vervroegd naar 2025

Het verbod op aardgasaansluitingen bij nieuwbouwwoningen gaat zo goed als zeker al in in 2025 in plaats van in 2026.

In haar klimaatakkoord van november 2021 besliste de Vlaamse regering om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en milieuvriendelijke verwarmingstechnieken te stimuleren. Zo mag een stookolieketel al vanaf 2022 niet meer in nieuwbouw. Er was ook afgesproken om vanaf 2026 geen aardgasaansluitingen meer toe te laten bij nieuwbouw.

De oorlog in Oekraïne heeft de discussie over de afhankelijkheid van aardgas aangewakkerd. Om ze versneld af te bouwen, wil Vlaanderen de uitfasering van aardgas naar voor trekken.

Tegelijk is het de bedoeling om bij nieuwbouwwoningen de geplande overgangsfase met hybride warmtepompen te schrappen. Oorspronkelijk was het de bedoeling om vanaf 2023 bij nieuwbouw een (hybride) warmtepomp te verplichten. Zo'n hybride warmtepomp, die deels werkt op elektriciteit en deels op gas, werd lange tijd gezien als een ideale overgangstechnologie ter vervanging van de klassieke gascondensatieketel. Maar het lijkt erop dat die overgangsfase wordt overgeslagen om meteen te kiezen voor volledig elektrische warmtepompen. Bedoeling is om dat soort warmtepompen de norm te maken bij nieuwbouw vanaf 2025.

Gepubliceerd op 29 juni 2022