Energie

Stookolieketel vervangen door nieuwe voortaan zelden nog toegestaan

Vanaf dit jaar is het in de meeste gevallen niet meer toegestaan om je versleten stookolieketel te vervangen door een nieuwe. 

Vergeleken met andere Europese landen worden er in ons land nog veel woningen verwarmd met stookolie. Omdat stookolie een zeer vervuilende brandstof is die voor veel CO2-uitstoot zorgt, heeft Vlaanderen beslist om maatregelen te nemen om het gebruik ervan af te bouwen.
Zo is het sinds 1 januari 2022 niet meer toegelaten om een stookolieketel te plaatsen in bestaande gebouwen als een aansluiting op het aardgasnet mogelijk is in de straat. Kleine herstellingen aan bestaande toestellen blijven mogelijk. In bestaande gebouwen mag een oude stookolieketel enkel vervangen worden door een nieuwe als er geen aardgasnet in de straat ligt.
In nieuwbouw of gebouwen die een ingrijpende energetische renovatie ondergaan (met vergunningsaanvragen vanaf 1 januari 2022) is het plaatsen van een stookolieketel helemaal verboden, zelfs als er geen aansluiting op het aardgasnet mogelijk is. Daar is een overschakeling naar een (hybride) warmtepomp of pelletketel noodzakelijk.

Meer informatie over het verbod en alternatieven, vind je via de website van het VEKA.

overzicht stookolieverbod

Gepubliceerd op 17 januari 2022