Energie

Op eenvoudige manier gratis energie besparen? Volg deze 10 tips van ons Energiehuis

Wil je op een eenvoudige manier energie besparen? De collega's van het Energiehuis van 3Wplus geven een reeks gratis tips.

🌡 Draai de radiatoren in de ruimte waar de thermostaat zich bevindt nooit toe. Als de thermostaat te lage temperaturen meet, blijft de verwarmingsketel aanslaan.

☀️ Maken je radiatoren een tikkend/druppend geluid? Dan zit er waarschijnlijk lucht in en verwarmen ze niet efficiënt. Ontlucht de radiatoren en vul ze bij met de daartoe voorziene kraan. 

🌡️ De thermostaat moet nooit hoger dan 20°C. Beweeg tijdig even. Per graad dat de thermostaat lager staat, bespaar je ongeveer 7% op je verwarming. Bij een gemiddeld verbruik is dat voor elke graad ruim €50 per maand bij de huidige prijzen. In de slaapkamers is 15-16°C voldoende, tenzij bijvoorbeeld de kinderen daar moeten studeren.

🧥 Draag tijdens de winter binnenshuis een dikke trui en comfortabele pantoffels of kruip onder een warm deken.

💨 Verlucht de woning ’s ochtends en ’s avonds kort maar krachtig (10-15 minuten) door aan de voor- en achtergevel een raam volledig open te zetten. Zo verlies je minder energie dan de hele dag een raam op kiepstand te laten en heb je meteen een verse lading frisse lucht in huis. Ventileren je niet (met het idee om de warmte binnen te houden), dan stijgen het vocht en de CO2 en daalt het comfort.

🧺 Doe de was op een zo laag mogelijke temperatuur. Meestal is 30°C voldoende, soms zelfs 20°C bij een opfrisbeurt. Tegenwoordig zijn veel wasmiddelen gericht op wassen met lagere temperaturen. Vul de wasmachine volledig en zwier goed uit. Zo kan je de was gewoon te drogen hangen of beperk je de duur van de droogkast. Een droogkast is een energieverslinder, dus probeer het gebruik te beperken.

👩🏻‍🍳 Gebruik bij het koken steeds een deksel. De meeste warmte ontsnapt bovenaan uit de pot, die sluit je dus best af.

🧊 Staat er een ijslaag in de vriezer? Ontdooi die dan. Een ijslaag van 2mm doet het verbruik van de vriezer met 10% stijgen!

💡 Laat verlichting niet onnodig branden en probeer lampen strategisch te positioneren zodat je het aantal kan beperken. Natuurlijk licht dat binnenvalt is gratis, maak hier optimaal gebruik van.

🔌 Trek opladers uit de stekker, ook wanneer je apparaat er niet meer aan hangt. Vaak blijven ze beperkt verbruiken. Trek ook de digibox, televisie of andere sluipverbruikers uit ’s nachts of als je gaan werken bent. Ze verbruiken onnodig energie.

Gepubliceerd op 28 augustus 2022