Energie

Maatregelen overheden tegen hoge energieprijzen: een overzicht

Zowel de federale als de Vlaamse regering nam maatregelen naar aanleiding van de hoge energiefacturen. Een overzicht.

Maatregelen federale regering:

  • De federale regering kondigde het ‘basispakket energie’ aan. Wie een variabel energiecontract heeft (of een vast contract afgesloten of hernieuwd na 1 oktober 2021) krijgt van november 2022 tot maart 2023 (5 maanden) elke maand een korting op de gasfactuur (135 euro per maand) en op de elektriciteitsfactuur (61 euro per maand). Dit zal berekend worden op voorschotfacturen voor het einde van het jaar. Er zijn wel inkomensvoorwaarden aan verbonden. Bij mensen met een hoog inkomen, zal de korting later worden teruggevorderd via de belastingen. Dit basispakket geldt ook niet voor wie al recht op een sociaal tarief heeft.
  • Er is een eenmalige ‘stookoliecheque’ van 300 euro (per adres) voor gebruikers van stookolie (mazout) en propaan in bulk. Die kan online of op papier aangevraagd worden. Op 16-9-2022 besliste de federale regering om de stookoliecheque (voordien aangekondigd als premie van 225 euro) te verhogen naar 300 euro. Wie de 225 euro al gekregen heeft, zal automatisch het saldo van 75 euro op de rekening gestort krijgen.
  • Er komt ook een steunmaatregel (250 euro) voor wie met pellets verwarmt.
  • Er geldt een verlaging van de btw op elektriciteit van 21% naar 6%. Dit is te zien op de voorschotfacturen sinds april 2022. De verlaging voor de maand maart 2022 wordt verrekend op de jaarlijkse verbruiksfactuur.
    Er geldt een verlaging van de btw op aardgas van 21% naar 6%. De btw-verlaging voor gas is er sinds 1 juli 2022 ook voor appartementsgebouwen, woonzorgcentra, ziekenhuizen en andere gebouwen en plaatsen met collectieve verwarmingsinstallaties.
  • Verlenging tot 31 maart 2023 van het tijdelijk recht op sociaal tarief voor wie recht heeft op verhoogde tegemoetkoming voor gezondheidszorgen. Eerder was al beslist dat iedereen die recht heeft op het sociaal tarief automatisch een eenmalig forfait van 80 euro (‘winterkorting’) krijgt.
  • Er is een ‘federale verwarmingspremie van 100 euro’ per elektriciteitsaansluiting. Deze premie werd bij de aankondiging ook ‘energiecheque’ genoemd. De federale verwarmingspremie zal automatisch verrekend worden in uw energiefactuur. U kunt online nakijken of u recht hebt op de premie. Hebt u recht op de premie maar hebt u de premie nog niet gekregen? Dan kunt u ze aanvragen tot en met 31 oktober 2022.


Maatregelen van de Vlaamse regering

  • Een tijdelijke dak- en zoldervloerisolatiepremie voor doe-het-zelvers van 6 euro per m². De R-waarde van het materiaal moet minstens 4,5 zijn. Voor aankoopfacturen tussen 1-7-2022 en 30-4-2023.
  • Mijn VerbouwPremie: de doelgroep met de laagste inkomensgrens wordt uitgebreid.
    De inkomensgrens tussen de laagste en de middelste inkomenscategorie zal wijzigen voor aanvragen van Mijn VerbouwPremie vanaf 2023. De inkomensgrenzen voor de laagste inkomenscategorie zullen worden verhoogd met 10%.
  • Versoepeling van de voorwaarden van Mijn VerbouwLening: u kunt de lening nu ook aanvragen als u nog niet gedomicilieerd bent in de woning waarvoor u de lening aanvraagt. U moet er wel binnen de 36 maand gedomicilieerd zijn.
  • Betalingsuitstel voor bijzondere sociale leningen. De kredietgever kan aan de ontlener van een bijzondere sociale lening, die wegens de hoge energiekosten betalingsmoeilijkheden ondervindt, een betalingsuitstel van 6 maanden toestaan dat verlengd kan worden met 3 maanden. De interesten tijdens de periode van het betalingsuitstel zijn niet verschuldigd en de looptijd van de lening wordt verlengd met het aantal maanden van betalingsuitstel. Ook voor de huurwaarborglening kan de kredietgever een periode van betalingsuitstel toestaan voor een periode van 6 maanden, verlengbaar met 3 maanden.
  • Uitbreiding van de doelgroep die in aanmerking komt voor een gratis energiescan.
    • Via het Energiehuis: iedereen met een inkomen dat binnen de laagste inkomenscategorie van de Mijn Verbouwpremie valt.
    • Via het OCMW: op basis van een doorverwijzing van een OCMW-medewerker.
  • Verlenging van de periode waarin het voor de netbeheerders verboden is om huishoudens af te sluiten van de energielevering: Tussen 1 november 2022 en 30 april 2023 mag de netbeheerder niemand afsluiten of de minimale levering voor elektriciteit uitschakelen.
  • Verhoging van het noodkrediet voor klanten bij de netbeheerder.
  • De indexering van de huurprijzen wordt beperkt voor zeer slecht geïsoleerde huurwoningen.
Gepubliceerd op 27 oktober 2022 (bron: www.vlaanderen.be)