Groendaken en geveltuinen

Inwoners van tien gemeenten in Halle-Vilvoorde kunnen een beroep doen op onze groenadviseur als ze hun dak, gevel of de ruimte rond hun woning groener en klimaatrobuuster willen maken. De adviseur zorgt voor begeleiding van a tot z.

Waarom deelnemen?

Met een groendak, een groene gevel en minder verharding maak je je woning mooier, klimaatvriendelijker en beter bestand tegen wateroverlast. Een groendak en gevelbeplanting zorgen voor meer biodiversiteit én houden de hitte buiten. Minder harde ondergrond rond je huis maakt dat regenwater via de grond kan wegtrekken. Ook een groendak zorgt voor een tragere afvoer van water.

Hoe gaan jullie te werk?

Als je interesse toont, komt de groenadviseur langs bij je thuis. Ze stelt een advies op met onder meer een overzicht van de maatregelen die kunnen genomen worden. Je kan ook volledige begeleiding krijgen bij je project: van de ontwerpselectie en op het opvragen van offertes tot de keuze van de aannemer en de opvolging van de werken.

groene gevel

Hoeveel kost zo'n advies?

Al naargelang de gemeente (zie onder) is het advies gratis of betaal je slechts een beperkt bedrag. Voor de begeleiding tot aan de uitvoering hoef je niets extra te betalen. 

Zijn er premies?

Voor de plaatsing van een groendak kan je een beroep doen op de Vlaamse renovatiepremie. Deze premie heeft enkel betrekking op de draagstructuur en de waterdichte bedekking van je daktuin. Als je minstens 2.500 euro aan facturen kan voorleggen, kan je 20 of 30 procent van het bedrag terugvorderen. Meer informatie vind je hier.

Verder reiken tal van gemeenten premies uit voor een groendak, een groene gevel, onthardingsmaatregelen en een regenwaterput (of ton). Bekijk hier of er in jouw gemeente een premie mogelijk is.

groendak aanleg

In welke gemeenten?

Asse

Gratis advies aan huis in de hele gemeente, met de focus op het centrum van Zellik en Asse en op straten waar rioleringswerken gepland staan. Meer info via de gemeentelijke website.

Dilbeek

Gratis advies aan huis in de wijk tussen Ten Gaerde, de Bekkerzeelweg en de Kloostermuur in Groot-Bijgaarden. Meer informatie via deze link.

Grimbergen

Gratis advies en aanleg geveltuintjes bij de eerste 35 geïnteresseerden (waar voorgevel grenst aan openbaar domein) in volgende straten: Bloemenhofstraat, De Burtinstraat, Hendrik Drapstraat, Schoolstraat, Sint-Annastraat of Van Der Nootstraat. Meer informatie via deze link.

Halle

Advies aan huis in Essenbeek. Het gaat om volgende straten: Borreweg, Boterham, Broek, Bronstraat, De Floere, Dodeweg, Dreef, Halleweg, Heideken, Isidore Devilléstraat, Kapelweg, Kasteelstraat, Keerstraat, Kleemstraat, Maasdal, Nijvelsesteenweg, Pijpaenshoek, Raymond Vogeleerstraat, Steenstraat, Vijverweg, warande, Warandeberg of Zavelstraat.

De kostprijs is 10€ (bij realisatie krijg je een waardebon van 10€ terug). Meer informatie via deze link

Kampenhout

Gratis advies aan huis met focus op de dorpskernen. Meer informatie via de gemeentelijke website.

Kapelle-op-den-Bos

Advies aan huis in heel de gemeente. De kostprijs is 10 euro (bij realisatie krijg je een waardebon van 10 euro terug). Meer informatie via de gemeentelijke website.

Opwijk

Gratis advies aan huis, met als werkingsgebied De Singel (Singel, Markstraat, Schoolstraat, Processiestraat, Kattestraat, Kerkstraat, begin Kloosterstraat). Meer informatie via de gemeentelijke website.

Steenokkerzeel

Gratis advies aan huis in heel de gemeente met focus op de drie dorpskernen.

Ternat

Gratis advies aan huis in het centrum van Ternat. Het gaat om de Verbrugghenstraat, Marktplein, Prieelstraat, Poodtstraat, Van Cauwelaertstraat (tot en met nummer 38), Statiestraat (tot en met nummer 33) en de Keizerstraat (tot en met nummer 25).

De gemeente neemt de kost voor de eerste 30 geveltuinen op zich. Meer informatie via de gemeentelijke website.

Zemst

Gratis advies aan huis in het centrum van Zemst (Schoolstraat, Jaak Lemmenslaan, Jacob Jordaenslaan, Edgard Tinelstraat, Kloosterstraat, Kerkstraat, Stationslaan tot aan de vaart, Brusselsesteenweg vanaf Edgard Tinelstraat tot Kloosterstraat).

Gratis advies in Hofstade (Tervuursesteenweg tussen Kerkhoflei en Steppeke, Kerkhoflei, Eikstraat, Kriekelaarstraat, Zusterstraat, Vinkestraat, Ambroossteenweg tot Heymansstraat, Hofstadeveld, Moniestraat, Steppeke).

Gratis advies in Weerde (Vredelaan tussen Veldenstraat en Dorpsstraat, Ketelstraat, Dorpsstraat, Pastorijstraat, Damstraat van Dorpsstraat tot Dorpsstraat, Binnenweg, Torenstraat)

Meer informatie via de gemeentelijke website.

Vragen of inschrijven voor advies?

Annelore Michiels
Groenadviseur

Meer weten over groendaken, geveltuinen en ontharding?

Groendak

Meer info

Geveltuin

Meer info

Ontharden

Meer info

Het project is een samenwerking tussen verschillende partners:

logo energiehuis 3Wplus

Vlaams br


(met klimaatsubsidie van de provincie)